Geluk op de werkvloer relevant voor de baas
Mensen die goed in hun vel zitten, zijn productiever, creatiever en – belangrijk – ze zijn minder vaak ziek. Zo werd geluk op de werkvloer ook een zeer relevante kwestie voor de baas.
Geluk op de werkvloer is een kwestie van de baas
Guy van Liemt richtte in 2013 samen met econoom Martijn Burger een kennis- en onderzoeksinstituut op binnen de Erasmus Universiteit in Rotterdam dat zich volledig richt op het onderwerp geluk, de Erasmus Happiness Economics Research Organization (Ehero).
„In de positieve psychologie kijk je naar hoe je mensen nóg beter laat functioneren”, zegt Van Liemt. „Die zienswijze bereikte ook het bedrijfsleven en kreeg daar meteen een economische lading. Mensen die goed in hun vel zitten, zijn productiever, creatiever en – belangrijk – ze zijn minder vaak ziek.” Zo werd geluk ook een relevante kwestie voor de baas en kreeg de afdeling personeelszaken er op sommige plekken een geluksmanager bij.”
Van Liemt doet vanuit zijn kennisinstituut Ehero permanent geluksonderzoek bij een tiental organisaties en ziet dat onze kijk op de geluksmanager verandert.
„Van een gevoel van ‘daar gáán we weer’ zie je dat er nu veel meer erkenning komt voor het kijken naar iemands gehele welzijn.”
Belang van een goede werk-privébalans
Dat momentum voelt ook Constance Weurman, wellbeing leader bij PwC . Ze vertelt dat een klein groepje managers bij het advies- en accountantskantoor welzijn van de medewerkers als ‘soft gedoe’ zag. Die houding is door de coronacrisis gekanteld.
„Ik merk dat het een tastbaarder onderwerp is geworden. Iedereen ervaart nu tenslotte de invloed van welzijn op je werk, of wat het belang is van een goede werk-privébalans.”
Sinds de coronamaatregelen heeft Weurman de mogelijkheid niet jaarlijks, maar wekelijks via een enquête te vragen naar het welzijn van alle 5.500 werknemers in Nederland. Zo weet ze precies waar de behoefte ligt.
„In het begin van de coronacrisis was er vooral vraag naar fysieke wellbeing. Dat konden we oplossen door te zorgen voor een tweede scherm of bureaustoel. De week erop lazen we terug dat mensen zich serieus genomen voelden én ergonomisch beter zaten. Win-win.”
Passie brengt ruimte voor innovatie
Dat er door de coronacrisis meer ruimte is ontstaan voor persoonlijk welzijn dat is bijzonder mooi zegt Barbara Kok. Met Unlimited People en Burn Out Poli faciliteert Kok al 12 jaar het bedrijfsleven met effectieve programma’s voor persoonlijke ontwikkeling voor teams en werknemers. Werknemers komen door hun persoonlijke ontwikkeling aan te gaan weer in contact met hun passie en creatiekracht. Dit zorgt voor een positieve impuls op de werkvloer en minder ziekteverzuim. We horen dat werknemers na het volgen van een programma gelukkiger zijn en effectiever communiceren. Het is mooi om te zien dat deze transformatie van het denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen direct ruimte biedt voor innovatie en groei.
Algehele gezondheid is nu het allerbelangrijkst
Mirjam Bestebreurtje is druk, als directielid bij SPAR University noemt zichzelf chief happiness officer. Waar ze normaal eens per maand een voortgangsgesprek heeft met de teamleiders van de negen winkels, hangt ze nu meerdere keren per week met hen aan de telefoon. Nu de winkels dicht zijn vanwege de gesloten universiteiten, gaan de gesprekken niet meer over teambezetting of werkschema’s, maar over de situatie bij iemand thuis of de onzekerheid over de toekomst.
Bestebreurtje: „Ik hoor van bijna iedereen dat ze het fijn vinden als ik bel, ook als er geen specifieke aanleiding voor is.” Deze ongewone tijd lijkt voor de welzijnsmanagers – welke titel ze ook hebben – een uitgelezen gelegenheid om dat te bewijzen. Mentale en fysieke gezondheid zijn nu het allerbelangrijkst, en juist zij bekommeren zich daarom. Die checkt bij de mensen met jonge kinderen of ze het thuis nog wel redden, vraagt of de net gestarte medewerker alles kan volgen en gaat na of de expat zich niet al te eenzaam voelt. Ook voorzien ze in de broodnodige verzetjes: een grappige online activiteit, een klein presentje of een digitale lezing over hoe je mentaal sterk blijft. Ook Roy Henke van Adyen vindt het waardevol dat hij een bijdrage kan leveren aan de verbondenheid binnen het team. „Ik zie dat de Zoom-borrels veel lol opleveren, en ook dat die expat die net in Amsterdam is komen wonen blij is met de online koffiedates die ik samen met het team organiseer. Ik voel dat ik nu echt van belang kan zijn.”
Happiness Consultant
Anno 2022 is de mens achter de medewerker centraal zetten de sleutel naar het groeien en bloeien van medewerkers én daarmee ook jouw organisatie. Wil je dat jouw organisatie de komende 10 jaar ook groeit en bloeit en ben jij er klaar voor om effectief leiding te geven in deze nieuwe realiteit? Dan nodigen wij jou uit om deel te nemen aan de workshop Mens & werk in een nieuwe realiteit.
Bron: NRC
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!